Het Groeipakket is van toepassing indien je in Vlaanderen woont. 

Het omvat twee vaste bedragen: het startbedrag (het vroegere kraamgeld) en het basisbedrag (de vroegere kinderbijslag). Daarnaast is er ook nog een schoolbonus.

Voor wie?

Alle kinderen, geboren vanaf 1 januari 2019, die in Vlaanderen wonen hebben recht op het Groeipakket. Kinderen geboren vóór 2019 ontvangen de bedragen van de vroegere kinderbijslag. 

Startbedrag

Het startbedrag is een vast bedrag voor elk kind dat geboren of geadopteerd wordt, en in Vlaanderen gedomicilieerd is. Het bedrag is voor elk kind gelijk.

Het startbedrag kan je aanvragen vanaf vier maanden voor de geschatte geboortedatum tot uiterlijk vijf jaar na de geboorte. Hiertoe bezorg je aan je kinderbijslagfonds (bv. KidsLife, Infino) een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum. Twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum wordt het bedrag uitbetaald.  

Voorbeeld: Lien en Jasper verwachten een kindje op 20 juni. Ze kunnen het startbedrag aanvragen vanaf 20 februari. Vanaf 20 april kunnen ze het startbedrag al ontvangen. 

Bij adoptie bezorg je je kinderbijslagfonds het verzoekschrift tot adoptie. Je krijgt het startbedrag zodra het kind deel uitmaakt van je gezin. 

Basisbedrag

Het basisbedrag van het Groeipakket wordt maandelijks uitbetaald en is gelijk voor alle kinderen geboren vanaf 2019. Kinderen geboren vóór 2019 behouden de basisbedragen van de vroegere kinderbijslag, aangevuld met een leeftijdsbijslag.

Ontving je een startbedrag voor je kind? Dan krijg je het basisbedrag automatisch. Is dit niet het geval, kan je het basisbedrag aanvragen bij je kinderbijslagfonds. 

Zolang je kind in Vlaanderen woont, heeft het recht op het basisbedrag tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt (voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte tot de maand waarin het kind 21 jaar wordt). 

Je ontvangt het basisbedrag steeds ten laatste de achtste van de maand.

Schoolbonus

In augustus krijgt elk kind dat in juli recht had op het basisbedrag een schoolbonus als duwtje in de rug bij de start van het nieuwe schooljaar. Ook kinderen die nog niet naar school gaan, krijgen de bonus als ondersteuning in de opvoedingskosten. 

Het bedrag hangt af van de leeftijd van het kind.

De schoolbonus wordt automatisch uitbetaald. 

Speciale toeslagen

Naast de toeslagen waar ieder kind recht op heeft, bevat het Groeipakket ook toeslagen voor wie nood heeft aan extra hulp zoals sociale toeslagen, wezentoeslag, pleegzorgtoeslag en zorgtoeslagen. Voor deze toeslagen gelden specifieke voorwaarden. 

Goed om te weten

  • Tot 2020 moest je de kinderbijslag aanvragen via je werkgever. Sinds dit jaar ben je er zelf verantwoordelijk voor en beslis je zelf welke van de vijf kinderbijslagfondsen je Groeipakket maandelijks uitbetaalt. Aansluiten of veranderen van kinderbijslagfonds kan makkelijk online. 
  • Woon je in Brussel, is er een ander systeem van toepassing.
  • Via een kinderopvangtoeslag en een kleutertoeslag stimuleert het Groeipakket de deelname aan kinderopvang en onderwijs.

Meer informatie en bedragen