Gezonde voeding voor kinderen

Een gezonde voeding levert alle noodzakelijke stoffen om te groeien en zich te ontwikkelen. Bovendien helpt ze al om op langere termijn overgewicht, tandbederf of diabetes te voorkomen.

Borstvoeding, de beste start

Na de geboorte is borstvoeding de meest natuurlijke en beste manier om je baby te voeden. Als je geen borstvoeding geeft, kies je voor een aangepaste zuigelingenvoeding. Die is volledig afgestemd op de voedingsbehoefte van baby's.

  • Voor baby’s tot ongeveer 6 maanden is er startvoeding of eersteleeftijdsmelk.
  • Vanaf 4 à 6 maanden kun je overschakelen naar opvolgmelk of tweedeleeftijdsmelk.

Overgang naar vaste voeding

Vanaf 4 à 6 maanden start je met vaste voeding. Bij borstvoeding wordt aangeraden om tot 6 maanden enkel moedermelk te geven. Vanaf 6 maanden is vaste voeding noodzakelijk. Tegen dan is de ijzervoorraad van je baby ongeveer opgebruikt. Geef je baby groentepapjes om die opnieuw aan te vullen.

Begin geleidelijk en laat je baby langzaam wennen aan de nieuwe vorm en smaak van het voedsel. Aanvankelijk zal je baby nog geen grote porties van de lepelvoeding eten. Geef daarom nog voldoende melk bij.

Je baby geeft zelf aan wanneer hij aan vaste voeding toe is. Typische signalen zijn:

  • interesse in jouw voeding;
  • smakkende geluidjes;
  • alles in zijn mond willen stoppen.

  • De eerste 6 maanden heeft je baby gemiddeld 150 tot 180 ml flesvoeding per kg lichaamsgewicht nodig.
  • Van 6 maanden tot 1 jaar heeft je kind een halve liter flesvoeding per dag nodig. Bij borstvoeding drinkt je kind op vraag, tot het verzadigd is.
  • Ook na het eerste jaar blijft een dagelijkse portie melk en/of melkproducten nodig in een gezond eetpatroon. Tot 18 maanden is borstvoeding of opvolgvoeding (tweedeleeftijdsmelk) aan te raden.

De voedingsdriehoek helpt je om alle voedingsmiddelen in de juiste verhoudingen te geven. Hoeveel kinderen tussen 1,5 en 3 jaar eten, is afhankelijk van hun groei, leeftijd, geslacht en activiteit. Gemiddeld hebben ze per dag onderstaande hoeveelheden nodig.

Water0,5 liter 
Brood1 - 3 sneden 
Aardappelen1 - 2 stuks (50 - 100 g) 
Groenten1 - 2 groentelepels (50 - 100 g) 
Fruit1 - 2 stuks (100 - 200 g) 
Melk (liefst volle melk)4 bekertjes (500 ml) 
Kaas0,5 sneetje (10 g) 
Vlees(waren),
gevogelte,
vis (rauw gewogen)
of vleesvervangers (tofu, tempeh en microproteïnen)
25 - 50 g (rauw gewogen)of een ei: 1 keer per week
of peulvruchten: 1 eetlepel droog gewogen (15 g) of 3 eetlepels gaar gewogen (45 g)
Margarine op brood5 g per sneetje 
Margarine of olie voor bereidingmax. 15 g 

     

    Tandbederf voorkomen

    • Laat kinderen voldoende water drinken. Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben er dagelijks 500 ml nodig.
    • Kies vers ongezoet fruitsap in plaats van kant-en-klare fruitsappen uit de handel. Deze zijn vrij zuur en bevatten nog steeds 10 procent suiker, zelfs al vermeldt het etiket dat er geen suikers zijn toegevoegd. Hierdoor werken ze cariës in de hand. Vers ongezoet fruitsap is de betere keuze. Het is weliswaar rijk aan (natuurlijke) suikers en zuren, maar levert veel vitaminen.
    • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten zodat de tandjes rustpauzes krijgen. Hou je aan de vaste voedingsmomenten en beperk de zoete tussendoortjes.
    • Geef geen flesje mee naar bed. Enkel de eerste levensmaanden heeft een baby 's nachts voeding nodig.

    • Laat kinderen voldoende water drinken. Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben dagelijks 500 ml water nodig. Ongezoete melk of karnemelk zijn eveneens tandvriendelijk.  
    •  Beperk het drinken van gesuikerde frisdranken (bv. cola, thee, vruchtensiropen). Ze bevatten veel suikers en zuren. De suikers verhogen de kans op tandbederf (cariës); de zuren tasten het tandglazuur aan. Hoewel in lightfrisdranken suiker vervangen is door zoetstoffen (bv. aspartaam, stevia) blijven ze vrij zuur, waardoor het tandglazuur toch wordt aangetast. 
    • Kies vers ongezoet fruitsap in plaats van kant-en-klare fruitsappen uit de handel. Deze zijn vrij zuur en bevatten nog steeds 10 procent suiker, zelfs al vermeldt het etiket dat er geen suikers zijn toegevoegd. Hierdoor werken ze cariës in de hand. Vers ongezoet fruitsap is weliswaar rijk aan (natuurlijke) suikers en zuren, maar levert veel vitaminen. (Dubbel)
    • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten zodat de tandjes rustpauzes krijgen. Hou je aan de vaste voedingsmomenten en beperk de zoete tussendoortjes. 
    • Geef geen flesje mee naar bed. Enkel de eerste levensmaanden heeft een baby ’s nachts voeding nodig.