SkoebidoeGezond en veilig groot wordenEten en drinken

Overgewicht bij peuters en kleuters


Elke ouder wil dat zijn kind opgroeit tot een gezonde volwassene. Een evenwichtige levensstijl is daarvoor de beste basis. Toch kampen steeds meer kinderen, ook peuters en kleuters, met overgewicht en obesitas. Wanneer heeft je kind overgewicht? Wat kun je als ouder doen om dat te voorkomen?

Gezond eetgedrag?

De eerste levensjaren regelt een spontaan gevoel van honger en verzadiging het eetgedrag van een kind. Is het actiever of groeit het sneller? Dan eet het meer. Eet een kind tijdens een maaltijd eens te veel? Dan eet het tijdens de volgende maaltijd minder. In de meeste gevallen worden de groei en de gewichtstoename van het kind daardoor niet verstoord.

Wanneer overgewicht?

Je kind heeft overgewicht wanneer er te veel lichaamsvet aanwezig is. Net als bij volwassenen wordt de Body Mass Index (BMI) berekend om te bepalen of kinderen overgewicht hebben. Omdat kinderen nog volop aan het groeien zijn, kan je de BMI-tabel voor volwassenen niet zomaar op hen toepassen. Voor kinderen is er een speciale tabel, die ook rekening houdt met het geslacht en de leeftijd.

Wat als je kind overgewicht heeft?

Stel je je vragen over het gewicht van je kind? Zet je kind in ieder geval niet op dieet. Maak een afspraak met je huisarts of kinderarts. Hij of zij zal bekijken of er een probleem is en de beste aanpak met jou bespreken.

Tips om overgewicht bij kinderen te vermijden

  • Heb je als moeder overgewicht of obesitas tijdens de zwangerschap? Dan programmeer je de vetmassa van je baby in de buik op een andere manier. Daardoor heeft je kind later meer kans op overgewicht. 
  • Jonge kinderen leren vooral van wat jij doet. Geef het goede voorbeeld en eet gezond en gevarieerd. 
  • Eet zo veel mogelijk samen op vaste momenten
  • Schep kleinere hoeveelheden op het bord. Dring niet aan op de hoeveelheden. Stop wanneer je kind aangeeft dat het voldoende gegeten heeft. 
  • Bied jonge kinderen zo veel mogelijk gevarieerde voeding aan met voldoende fruit en groenten. Steek de ingrediënten eventueel eens in een ander jasje. 
  • Een peuter experimenteert graag met het woordje 'nee'. Laat je niet verleiden om wat anders te geven als je kind plots bepaalde zaken niet meer wil eten.
  • Een kind moet een nieuwe smaak tien à vijftien keer eten om eraan te wennen. Forceer niets, maar stimuleer je kind wel om minstens een hapje te proeven.
  • Moedig je kind aan, maar vermijd beloningen zoals snoepjes of kleine cadeautjes.