Zuigflescariës is een vorm van tandbederf dat vrij snel na het doorbreken van de eerste melktanden begint, onder meer door veelvuldig contact met suikerhoudende drank.

Symptomen

Het beginnende tandbederf ziet er uit als doffe witte vlekjes. Deze zijn aanvankelijk moeilijk te zien, vaak alleen na droogblazen en bij goede belichting. Aangezien kinderen op deze leeftijd nog niet bij de tandarts komen, worden de eerste tekenen van tandbederf meestal niet gezien.

De witte vlekjes worden groter en donkerder. Het glazuur is dan al flink aangetast en het tandbederf is tot in het tandbeen doorgedrongen. Pas op dit moment merken ouders dat de tandjes er niet helemaal gezond uitzien. De peuter kan dan al anderhalf tot twee jaar oud zijn.

De boventanden worden eerder aangetast dan de ondertanden. Zuigflescariës komt voor op de gladde vlakken waar normaal gesproken geen gaatjes ontstaan.

Oorzaken

  • Veelvuldig contact met een zuigfles gevuld met suikerhoudende drank zoals vruchtensappen of melk. Voedingssuikers worden immers omgezet in zuren.
  • Voortdurende aanwezigheid van voedsel, bv. als je kind zelf zijn fles in handen krijgt. Hij is dan geneigd om voortdurend te drinken. Dat zorgt ervoor dat de tanden het zuur dat hierdoor binnenkomt niet zo snel kunnen wegwerken.
  • Laat eten ’s avonds of ’s nachts. Overdag wordt er nog vrij veel speeksel geproduceerd waardoor een deel van de zuren wordt weggespoeld en beginnende gaatjes worden hersteld. Maar ’s nachts is er veel minder speeksel waardoor de zoetigheid een hele nacht de kans krijgt de tanden aan te tasten.

Hoe voorkomen?

  • Verzorg de eerste tandjes dagelijks, zodra ze doorbreken. Gebruik hiervoor een gaasje of tandenborstel speciaal ontworpen voor baby’s en een beetje peutertandpasta (max. 1 000 ppm fluoride).
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten zodat baby’s tandjes rustpauzes krijgen. Hou je aan de vaste voedingsmomenten en beperk de zoete tussendoortjes. Water is nog steeds de beste dorstlesser.
  • Geef geen flesjes mee naar bed. Een kind heeft alleen de eerste levensmaanden ’s nachts voeding nodig.
  • Breng nooit zoetigheden zoals honing, suiker of siroop aan op de fopspeen.
  • Verzorg je eigen gebit. Tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën die je kunt doorgeven aan je baby. Dit kan bij het geven van een zoen, het aflikken van een lepel, het drinken uit dezelfde beker en het proeven of de melk in de zuigfles niet te warm is.
  • Leer je kindje vanaf zes tot acht maanden uit een beker drinken. Het zal hierdoor minder geneigd zijn om voortdurend te drinken. Een open beker geniet de voorkeur omdat hij de mondmotoriek van je kindje beter stimuleert.

Ga ook naar