Kindertanden zijn erg gevoelig voor tandbederf of cariës. Maak daarom van het tanden poetsen een dagelijkse routine.
Tandplak is een witgele aanslag die vooral bestaat uit bacteriën die suikers omvormen tot zuren. Die tasten het tandglazuur aan waardoor cariës of tandbederf kan ontstaan. Om problemen te voorkomen, is een goede tandhygiëne onontbeerlijk.
Minimaal twee keer per dag poetsen is aan te raden: ’s morgens voor of na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.
Het is onvermijdelijk dat een jong kind een beetje tandpasta binnenkrijgt bij het tanden poetsen. Net daarom zit er in peuter- en kindertandpasta beduidend minder fluoride dan bij tandpasta voor volwassenen.
Daarom is het ook goed om slechts een klein beetje tandpasta - ongeveer ter grootte van een erwt- op de tandenborstel te doen.
Een beetje kindertandpasta inslikken kan geen kwaad. Maar laat je kind niet de hele tube opsnoepen!
Probeer je kind te leren hoe hij zijn mond spoelt. Je kan dit het best samen met hem enkele keren doen. Na enkele keren oefenen zie je echt vooruitgang.
Fluoride is van nature aanwezig in water en in een aantal voedingsmiddelen. Deze stof versterkt het tandglazuur. Het maakt de tand weerbaarder tegen zuuraanvallen door bacteriën.
Als je een fluoridehoudende kindertandpasta gebruikt (fluoridegehalte max. 1.000 ppm), is de inname van extra fluoridedruppels of -tabletjes overbodig. Te veel fluoride kan immers krijtwitte vlekken op het tandglazuur (fluorosis) veroorzaken. Fluoride inslikken is bovendien minder doeltreffend dan de lokale toepassing zoals bij het poetsen.
Het gebruik van fluoridedruppels of -tabletjes is enkel zinvol voor kinderen met een verhoogd risico op gaatjes.
Een gewone tandenborstel of een elektrische, het maakt niet veel uit. Belangrijk is dat de tanden proper zijn.
Een elektrische tandenborstel kan een hulpmiddel zijn om kinderen de tanden te leren poetsen. Tijdswinst levert het echter niet op en de borstels zijn iets duurder dan de manuele.