Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Blaasontsteking


Een blaasontsteking is een typische vrouwenkwaal met onaangename gevolgen. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte is het risico op de aandoening groter.

Bij zwangere vrouwen staan de urineleiders wijder open en is de blaaswand wat slapper. Als de blaas niet helemaal wordt leeggeplast, blijft er resturine achter waarin de bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen en zo de kans op een blaasontsteking verhoogt. Ook de groeiende baarmoeder drukt steeds meer op de blaas waardoor het soms moeilijker wordt om ze te ledigen. 

Na de bevalling kan de bekkenbodem verzwakt zijn omdat de spieren en het bindweefsel uitgerekt zijn. Dit kan leiden tot een blaasverzakking. Mogelijke klachten zijn: moeite hebben met het ophouden van urine of met het volledig uitplassen.

Ben je zwanger en vermoed je dat je een blaasontsteking hebt, moet je zeker een arts raadplegen.

Als de infectie niet tijdig behandeld wordt, kan ze opstijgen naar de nieren en een infectie van het nierbekken veroorzaken. Dit gaat dan gepaard met hevige pijn en koorts. 

Bovendien verhoogt een opstijgende urineweginfectie het risico op vroeggeboorte

Bij zwangere vrouwen wordt de urine regelmatig gecontroleerd omdat een blaasontsteking niet altijd klachten geeft. Wordt een blaasontsteking vastgesteld, wordt ze behandeld met antibiotica.

Lees meer op www.cm.be