Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Gewicht onder controle houden


Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om je gewicht in de gaten te houden. Te veel extra kilo’s maken je zwangerschap en bevalling namelijk lastiger.

De evolutie van je gewicht

Al tijdens de eerste weken van de zwangerschap voel je hoeveel energie je lichaam van je vraagt. Hormonen hebben een grote invloed en je lichaam zoekt een evenwicht. Sommige vrouwen zijn misselijk en vermageren, andere krijgen net een grotere eetlust.

Je voelt je lichaam al gauw uitzetten. Je slaat namelijk sneller vet op, je bloedvolume neemt toe, je borsten en baarmoeder vergroten. Het is de natuur die ervoor zorgt dat je reserves opbouwt.

Hoeveel kom je bij?

Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap 10 tot 15 kilo bij.

De verdeling van dat extra gewicht is ongeveer als volgt:

Foetus3.300 g
Placenta650 g
Vruchtwater800 g
Vergroting baarmoeder900 g
Vergroting borsten800 g
Toename bloedvolume1.500 g
Toename hoeveelheid lichaamsvocht1.500 g
Vetreserve3.500 g
Totaal12.950 g

Veel vrouwen komen echter meer bij. Twintig kilo aankomen is heel wat, maar geen uitzondering.

Probeer in elk geval je gewicht onder controle te houden en vraag advies aan je arts als je je zorgen maakt over je gewicht.

Praktische tips

  • Zorg voor een gezonde evenwichtige voeding en vermijd vet- en suikerrijke voeding.
  • Respecteer je hongergevoel. Eet niet meer dan je nodig hebt. Als je bv. gedurende een langere periode moet platliggen heb je minder energie en dus minder voedsel nodig. Zorg er wel voor dat je geen honger hebt.
  • Maak voldoende tijd om te bewegen. Dagelijks een halfuur matig intensieve lichaamsbeweging (bv. wandelen of fietsen) is al voldoende.
  • Begin tijdens je zwangerschap niet te diëten. Je komt zelf minder bij maar ook je baby groeit dan minder goed. Je loopt dan het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Je breekt ook vetvoorraden af, waardoor de afvalstoffen die zich in het vetweefsel hebben opgestapeld in het lichaam kunnen terechtkomen. Via de placenta geef je ze dan door aan je baby. Dat kan schade veroorzaken aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Ga ook naar