Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Gezond leven bevordert de ontwikkeling van je baby


Tijdens de zwangerschap begint de motoriek van je kind zich te ontwikkelen. Met gezonde leefgewoonten draag jij je steentje bij voor een goede start.

Reflexen

De zwangerschap is op alle gebieden een heel belangrijke periode. Ook de motorische ontwikkeling van je kindje start al in de buik. Die bepaalt hoe gemakkelijk je kind later zal kunnen bewegen.

De baby ontwikkelt al snel verschillende reflexen die voor beweging zorgen. Een ervan zorgt ervoor dat je je baby voelt stampen. Dat zijn nog geen bewuste bewegingen, maar je baby reageert al wel op bijvoorbeeld auditieve prikkels.

Bewegingen in de buik kunnen ook uit de baby zelf komen. Door de ontwikkeling van de hersenen kan je baby op bepaalde momenten in de baarmoeder specifieke bewegingen uitvoeren.

Ook de zintuigen beginnen zich al te ontwikkelen in de baarmoeder.

Voor een sterke start

Gezonde leefgewoonten van de mama bezorgen de baby een zorgeloze tijd in de baarmoeder. Op die manier stimuleer je ook een sterke start van de ontwikkeling van de hersenen en de motoriek.

  • Eet gevarieerd volgens de principes van de voedingsdriehoek zodat je voldoende voedingsstoffen opneemt.
  • Vermijd alcohol en roken.
  • Probeer stress te vermijden door jezelf rust te gunnen en ontspannende activiteiten te doen. Als je tot rust komt door naar een favoriet tv-programma te kijken, moet je dat vooral doen. 
  • Beweeg voldoende maar overdrijf niet. Sporten op aeroob niveau - dit wil zeggen dat je niet buiten adem raakt - is goed. Zo kan je nog rustig baantjes zwemmen of wandelen. Sporten waarbij je naar adem moet snakken, is niet aan te raden. Als je naar zuurstof hapt, moet je baby dit immers ook doen. Indien je voor de zwangerschap al een goede conditie had, kun je langer en intensiever sporten omdat je niet zo snel buiten adem raakt.