Ongemakken en kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Bij een zwangerschap verandert er heel wat in het lichaam, soms met vervelende ongemakken tot gevolg.

Je kunt er helaas niet omheen: bij een zwangerschap horen de nodige kwaaltjes en ongemakken. Van gênant tot gewoon vervelend. Het naar de wc gaan lukt niet meer zo makkelijk en voor sommige vrouwen behoort misselijkheid tot de vaste kost.

We sommen de meest voorkomende ongemakken en kwalen op en geven tips over hoe je ermee kunt omgaan. Maar wees gerust, niet elke zwangerschap gaat gepaard met al deze kwaaltjes.

    Tijdens de zwangerschap heb je een grotere kans om aambeien of speen te ontwikkelen. Hierbij zwelt het netwerk van bloedvaatjes dat zich aan het einde van de endeldarm bevindt en zakt het soms uit tot aan de anus. Soms krijg je hierdoor jeuk en een branderig gevoel ter hoogte van de aars. Aambeien kunnen pijnlijk zijn en ontstaan soms ook door het harde persen tijdens de bevalling.

    Een blaasontsteking is een onaangename, typische vrouwenkwaal. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte neemt het risico toe.

    Bij zwangere vrouwen verwijden de urineleiders en is de blaaswand slapper. Als de blaas niet helemaal wordt leeg geplast, blijft er urine achter waarin bacteriën groeien. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. Ook de groeiende baarmoeder drukt steeds meer op de blaas waardoor het soms moeilijker wordt om ze te ledigen. 

    Na de bevalling kan de bekkenbodem verzwakt zijn omdat de spieren en het bindweefsel zijn uitgerekt. Dit kan leiden tot een blaasverzakking. Mogelijke klachten zijn: brandend gevoel tijdens het plassen, vaak kleine hoeveelheden plassen, valse aandrang om te plassen en heel soms bloed in de urine.

    Ben je zwanger en vermoed je dat je een blaasontsteking hebt, raadpleeg je arts.

    Als de infectie niet tijdig behandeld wordt, kan ze een infectie van de nieren veroorzaken. Bovendien verhoogt een urineweginfectie het risico op vroeggeboorte

    Doorheen de zwangerschap, als je maag minder plaats heeft, kan je last hebben van brandend maagzuur.

    Het is normaal dat je bijkomt in de zwangerschap. Je baby moet immers groeien. 

    Als je evenwichtig eet, blijft je gewicht gezond. Je hoeft niet meer te eten dan normaal.

    Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met ongewenst urineverlies.

    • Je hormoonhuishouding verandert. Hierdoor worden je bekkenbodemspieren weker. 
    • Je baarmoeder wordt groter, waardoor de druk op je bekkenbodem verhoogt.
    • Een welgemikte duw of stamp van je baby kan voor stressincontinentie zorgen. Door je weke bekkenbodem kan je sluitspier even niet voldoende tegendruk geven. 

    Wat kun je eraan doen?

    Bij zwangerschapsincontinentie kunnen bekkenbodemspieroefeningen de klachten na verloop van tijd verhelpen.

    Ga ook naar

    Deze krampen treden vooral ’s nachts op in de kuiten en ontstaan door het plots samentrekken van de spier. Dit kan heel pijnlijk zijn. Vermijd lang rechtstaan en overmatige belasting en rust regelmatig.

    • Probeer tijdens een kramp de spier voorzichtig op te rekken. Dit doe je door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit uitgerekt wordt. Als je in bed ligt, kan je je tenen naar je toe trekken. 
    • Spreek erover met je arts of vroedvrouw als je frequent last hebt van krampen.
    • Voorkom krampen door steeds voldoende water te drinken. Wanneer je bij warm weer veel zweet, moet je extra drinken en kan je eventueel wat zout aan je water toevoegen.

    Misselijkheid is een van de meest voorkomende klachten tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap. Dit is te wijten aan hormonale veranderingen. Zolang er geen ondervoeding of uitdroging optreedt, is er geen reden tot ongerustheid. 

    Tips bij ochtendmisselijkheid

    • Eet in bed voor je opstaat al een beschuit, cracker of rijstwafel.
    • Drink na het opstaan een glas water.
    • Gebruik een licht ontbijt.

    Tips bij misselijkheid gedurende de dag

    • Gebruik regelmatig kleine maaltijden.
    • Rust na elke maaltijd.
    • Vermijd vetrijke gerechten.
    • Vermijd keukengeuren die je hinderlijk vindt.
    • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, zeker wanneer de misselijkheid gepaard gaat met braken.
    • Raadpleeg je arts of vroedvrouw als je meer dan driemaal per dag moet braken.

    Mogelijk wordt je haar voller en glanzender  tijdens de zwangerschap en valt er minder haar uit. Na de zwangerschap verlies je dan vaak wat extra haren.

    Je nagels groeien soms iets sneller, maar ze kunnen wel brozer worden. 

    Oedeem is het vasthouden van vocht. Je krijgt bijvoorbeeld ‘s avonds last van gezwollen enkels, voeten en handen, zeker bij warm weer.

    • Rust regelmatig met je benen omhoog.
    • In overleg met je vroedvrouw of arts kan je steunkousen dragen.
    • Raadpleeg je arts of vroedvrouw als je last hebt van ernstig oedeem, zeker wanneer deze gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid of een troebel zicht. Het kan mogelijk wijzen op een zwangerschapsvergiftiging.

    Door de zwangerschap wordt de baarmoeder groter en verandert ze van positie. Er komt spanning op de buikspieren en de ligamenten die de baarmoeder op haar plaats houden. Deze spanning kan plotse pijnscheuten of pijn in de onderbuik veroorzaken. Een slechte houding of plotse bewegingen zijn meestal de oorzaak.

    • Rust voldoende, vooral in linkerzijligging en eventueel met een kussen tussen de benen.
    • Draag geen hoge hakken.
    • Slaap op een stevige matras.
    • Vermijd plotse bewegingen of veranderingen van houding.
    • Raadpleeg steeds je arts of vroedvrouw bij plotse pijn en indien je twijfelt over de oorzaak van de pijn.

    Rugpijn is meestal het gevolg van een slechte houding met verschuiving van je zwaartepunt door een toenemend gewicht en hormonale veranderingen.

    • Zorg altijd voor een goede houding: geen holle rug, wel een gekanteld bekken. Vraag advies aan je kinesist.
    • Denk ook aan een goede houding tijdens het slapen: linkerzijligging met eventueel een kussen tussen de benen.
    • Draag geen schoenen met hoge hakken.

    Aan het begin van de zwangerschap kan je je meer vermoeid voelen. Rust voldoende, maar zorg ook voor voldoende beweging doorheen de dag. Bouw een vaste avondroutine in en neem voldoende tijd om je te ontspannen voor je gaat slapen. Doorheen je zwangerschap heb je meer behoefte aan slaap, maar met een bolle buik is het soms moeilijk om een goede slaaphouding te vinden. Slapen in zijlig kan een oplossing zijn. 

    Onder hormonale invloed verslappen de wanden van de aders met mogelijk spataders als gevolg. Die ontstaan meestal aan het einde van de zwangerschap. De druk van de groeiende baarmoeder belemmert de terugvloei van het bloed en verhoogt daardoor de druk in de aders.

    Tijdens de zwangerschap werken de darmen trager door verandering in je hormonen. Daardoor kan je stoelgang harder worden en kan er verstopping ontstaan. Ook ijzertabletten werken verstopping in de hand.

    De vaginale afscheiding neemt toe tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen, omdat het weefsel van de vagina zich voorbereidt op de bevalling. Met een goede hygiëne hoeft dit geen ongemak te zijn.

    Zolang je geen jeuk hebt en de afscheiding niet onaangenaam ruikt, is een medische behandeling niet nodigRaadpleeg wel je arts of je vroedvrouw indien je jeuk hebt, een branderig gevoel ervaart of indien de afscheiding niet wit of doorzichtig is of slecht ruikt.

    Was je geslachtsdelen uitsluitend met water. Zeep tast de natuurlijke beschermlaag aan en werkt infecties in de hand.

    Striemen zijn huidverkleuringen die kunnen ontstaan op de huid van je buik, borsten en bovenbenen door het rekken van de huid. Ze kunnen niet worden voorkomen of behandeld, maar zijn niet schadelijk. In de loop der jaren worden ze minder zichtbaar omdat ze hun opvallend roodbruine kleur verliezen.

    Koop geen dure producten om striemen te voorkomen of te behandelen. Je kunt wel je huid hydrateren en soepel houden door die in te wrijven met een plantaardige olie of een hydraterende crème. Maar dit voorkomt de striemen niet.