Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Rust en beweging afwisselen


Nu je baby meer en meer beweegt, is het belangrijk om rust en ontspanning af te wisselen met momenten van lichte beweging. Dit bevordert zowel de ontwikkeling van je baby als een vlotte bevalling.

Beweging uitlokken

Je baby is gegroeid en beweegt zich meer en meer. 

Bij een eerste zwangerschap voel je de baby meestal vanaf twintig weken. Dit merk je als een hard bobbeltje op je buik, of eerder als het gevoel van plopjes of luchtbelltjes. Vanaf 28 weken voel je elke dag bewegingen; rond week 32 zijn ze het hevigst. Naarmate de zwangerschap vordert, voel je minder beweging want je kindje krijgt ruimtegebrek. 

Je kunt de beweging zelf uitlokken, bijvoorbeeld door lichte, tokkelende bewegingen te maken op je buik. Maak er een spelletje van door het tikken te verplaatsen op je buik en te kijken of het kindje ook elders begint te bewegen. 

Al liggend voel je de beweging beter. Neem rustig de tijd om je baby te voelen. Een heerlijk moment! 

Vanaf de vierde, vijfde maand begint je baby het onderscheid te maken tussen dag- en nachtritme. Normaal is je baby ’s morgens rustiger dan ’s avonds.

Evenwicht bevorderen

Als eerste zintuig ontwikkelt zich het evenwicht. Een goed functionerend evenwichtsgevoel is een belangrijke voorwaarde voor een sterke motorische ontwikkeling. 

Tijdens de zwangerschap kun je het evenwicht van je baby stimuleren, bijvoorbeeld door regelmatig even te schommelen in een schommelstoel. Je kunt de baby ook heen en weer wiegen in de buik. Leg je handen onder je buik, til hem iets op en wieg hem heen en weer.

Voor een vlotte bevalling

Met het oog op een vlotte bevalling is het goed om de laatste dagen af en toe te kruipen. Ook de drang van hoogzwangere vrouwen om te poetsen houdt verband met het natuurlijk vooruitblikken op de bevalling. Vroeger werd er immers op handen en knieën gepoetst.

Vermijd in elk geval om helemaal achteruit gezakt in de zetel te liggen. Je baby legt zich dan niet echt goed voor een vlotte bevalling.