Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Zwanger na een miskraam


Wanneer ben je na een miskraam klaar voor een nieuwe zwangerschap?

Wanneer heb je een miskraam?

Er is sprake van een miskraam als:

  • je tijdens je zwangerschap je vruchtje of je kindje verliest;
  • vóór je 22 weken ver bent in je zwangerschap;
  • vóór je kindje 500 gram weegt. 

Meestal gaat dit gepaard met vaginaal bloedverlies en krampen in de buik, vergelijkbaar met (hevige) maandstonden. 

Ongeveer 15% van alle bevruchtingen eindigt in een miskraam. Als je je kindje verliest vanaf een gewicht van 500 gram, of na een zwangerschap van minstens 22 weken, spreken we niet meer over miskraam, maar over een doodgeboren kind.

Hoe snel kan ik terug zwanger worden?

De meeste vrouwen herstellen lichamelijk snel van een miskraam. Als het bloedverlies van de miskraam is gestopt, begint je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw en kan je zwanger worden. Soms duurt het iets langer voordat de cyclus weer op gang komt, maar over het algemeen is het een paar weken. 

Had je drie of meer keer na elkaar een miskraam, dan bespreek je dit het best met je arts.

Ben ik klaar voor een nieuwe zwangerschap?

Emotioneel blijft een zwangerschapsverlies vaak lang nazinderen. Het is aangewezen om eerst mentaal op krachten komen voor je aan een nieuwe zwangerschap begint. 

Belangrijk is om te weten of jij en je partner klaar zijn voor een nieuwe zwangerschap. Praat over je gevoelens, luister naar je partner en probeer elkaar te steunen. Hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, is heel persoonlijk.

Een nieuwe zwangerschap

Een nieuwe zwangerschap kan je helpen om het verlies te verwerken, maar vaak komen ook de twijfel en angst: ‘zal het nu wel goed gaan?’. 

Er is altijd kans op een miskraam, maar de kans op een normale zwangerschap is groter. Laat je angst niet overheersen. Angst leidt tot stress en dat werkt het opnieuw zwanger worden tegen.

Ga ook naar