Skoebidoe(Graag) zwangerVoorbereiding op gezinsuitbreiding

Hoe je partner betrekken bij je zwangerschap?


Hoewel het kindje in je buik van jullie twee is, beleeft je partner de zwangerschap helemaal anders. Hoe ga je hiermee om? En hoe geef je je partner het gevoel dat jullie samen zwanger zijn?

Erbij betrekken vanaf het begin

Als je zwanger bent sta je plots in het middelpunt van de belangstelling. Iedereen wil weten hoe je je voelt, of je last hebt van kwaaltjes en of je de baby al voelt. Er komen heel wat emoties en indrukken op je af. Voor je partner is het echter niet altijd even gemakkelijk om hiermee om te gaan. Hij beleeft de zwangerschap vaak helemaal anders

Uiteraard weet jij als eerste dat je zwanger bent. Breng je partner zo snel mogelijk dit heuglijke nieuws en betrek hem erbij vanaf het begin.

Neem daarna de tijd om samen te beslissen hoe je je vreugde wil delen met familie en vrienden. De meeste koppels kiezen ervoor om anderen pas na drie maanden in te lichten over hun zwangerschap omdat de kans op een miskraam dan veel kleiner is. 

Elkaar steunen

Tijdens je zwangerschap kan je de steun van je partner best gebruiken. Toch is het voor hem niet altijd even duidelijk wat je ervan verwacht. 

  • Vertel je partner hoe je je voelt. Hij zal dan beter begrijpen welke emoties de zwangerschap bij je oproept of welke kwaaltjes je ervaart. 
  • Hou je partner op de hoogte van je prenatale onderzoeken en vraag hem mee. Is je partner niet zo’n strakke planner? Noteer dan je afspraken bij de gynaecoloog in zijn agenda. Zo kan hij ze niet vergeten en zal hij allicht zelfs tijd maken om mee te gaan. 
  • Schrijf je samen in voor een zwangerschapscursus als jullie meer willen weten over de bevalling en de opvoeding van een baby. Een stap te ver? De meeste ziekenhuizen organiseren infoavonden voor zwangere koppels. Je zal je meer op je gemak voelen als je weet wat er komt en dit geldt zeker ook voor je partner.

Samen dingen beleven

Tijdens je zwangerschap beleef je veel nieuwe dingen. Deel ze met je partner. De eerste keer dat je je baby voelt bewegen, is dit ongetwijfeld een onvergetelijke moment voor jou. Maar dit is ook zo voor je partner. Laat hem dit gevoel dan ook mee beleven

Je partner heeft niet altijd een zicht op wat je allemaal ervaart. Ga daarom op zoek naar informatie op maat. Er zijn heel wat boeken en brochures over de zwangerschap en de ontwikkeling van baby’s. Ook online vind je veel info. Stuur hem regelmatig een leuke link door.

Zaken uit handen durven geven

Je wil als toekomstige moeder dat alles perfect in orde is vooraleer de baby er is. Vergeet niet om je partner ook hierbij te betrekken. Durf de taken verdelen. Misschien zal het niet helemaal zijn wat je ervan verwacht en duurt het ook wat langer, maar de betrokkenheid zal enorm toenemen

  • Ga samen op zoek naar een naam voor jullie kind. Verras vooral je partner niet met een eigen shortlist, maar stel samen zo'n lijstje op.  
  • Kies samen de kleur, de verf, het behang en de meubeltjes voor de kinderkamer
  • Betrek je partner bij de keuze van alle benodigdheden voor als de baby er is. Dit verhoogt niet alleen het gevoel van betrokkenheid. Het is vaak ook leerrijk voor partners die voor de geboorte niets kennen van papflessen, buggy’s, hemdjes en kruippakjes. 
  • Vraag de mening van je partner over het geboortekaartje en de doopsuiker. Misschien wil hij wel zelf iets ontwerpen.

Gezond leven

Ook op het vlak van gezondheid kan je partner zijn steentje bijdragen tijdens de zwangerschap door te waken over de drankkast, gezonde menu's samen te stellen of te stoppen met roken.

Bekijk ook samen of jullie levenswijze of bepaalde gewoonten moeten worden aangepast als de baby er is. 

Administratie opvolgen

Tijdens je zwangerschap sta je niet meteen te springen om de nodige administratie in orde te brengen. Toch zijn er enkele dingen die moeten gebeuren. Spreek hierover met je partner. De kans is groot dat hij blij is je te kunnen helpen. 

Het startbedrag groeipakket (het vroegere kraamgeld) aanvragen, kinderen erkennen, uitzoeken waar en wanneer je kinderopvang moet regelen, … Samen kom je er wel uit.

Ga ook naar