Kinderen die vanaf de leeftijd van 2 jaar met een loopfietsje spelen, kunnen doorgaans veel sneller fietsen.
Goede training
Met een loopfiets oefenen kinderen spelenderwijs hun motoriek en evenwichtsgevoel. Bovendien trainen ze de coördinatie tussen rijden, sturen en stoppen. Zo leren ze bijvoorbeeld hun evenwicht te herstellen door te corrigeren met de voeten.
Ook op een loopfiets is het gebruik van een fietshelm aan te raden. Zo raken kinderen vertrouwd met het dragen ervan en zijn ze beschermd bij valpartijen.
Na verloop van tijd zal je kind meer snelheid maken en de voeten steeds langere tijd van de grond laten. Op dat ogenblik is vaak de tijd rijp om de overstap naar een gewone fiets te maken.
Waarop letten bij de aankoop?
- Verstelbare zadelhoogte
Een loopfiets met een verstelbare zadelhoogte kan meestal langer worden gebruikt. Een tweede voordeel is dat je de fiets kan aanpassen aan de grootte van je kind. De zadelhoogte moet zo ingesteld zijn dat je kind met beide voeten op de grond kan staan als het op het loopfietsje zit. Om te bepalen of je kind op de gekozen loopfiets kan zitten moet de minimale zadelhoogte kleiner zijn dan de binnenbeenlengte van je kind verminderd met 2 cm. - Rem
Aanvankelijk houdt je kind zijn voeten steeds op de grond, waardoor het remmen met de voeten gebeurt. Pas als je kind het fietsen goed onder de knie heeft en meer snelheid begint te maken met de voeten los van de grond, is een loopfiets met een rem interessant. Maar dit is zeker geen must.