SkoebidoeOntwikkeling baby en kind Motoriek en spelen

Spelen met losse stukjes


Niet alle speelgoed hoef je te kopen. Kinderen kunnen uren zoet zijn met kleine prulletjes die je overal in je huis en tuin vindt.

Stukjes uit je huis en tuin

Steentjes, plankjes, wijnkurken, dopjes van flessen, lege yoghurtpotjes, oude sleutels, wasspelden, lepels, buizen, takken, oude pannen, magazines, … Dit zijn allemaal kleine, kosteloze materialen die je in je huis en tuin vindt en waar kinderen van alle leeftijden verzot op zijn. 

Kinderen spelen er veel liever mee dan duur spelmateriaal en ze zijn gratis. Net daarom zijn losse stukjes ‘waardevol kosteloos materiaal’.

Waarom spelen met losse stukjes?

Losse stukjes prikkelen de creativiteit, fantasie en vindingrijkheid van kinderen veel meer dan ander speelgoed. Losse stukjes vereisen geen handleiding. Je kan er op vele manieren mee spelen. 

Kinderen gaan er creatief mee aan de slag: stapelen, verplaatsen, in elkaar steken, op je hoofd balanceren, bouwen en combineren op oneindig veel manieren. Door het spel ontdekken kinderen nieuwe dingen die ze met een voorwerp kunnen doen. Dat maakt losse stukjes net zo leuk. 

Losse stukjes hebben nog meer voordelen.

  • Losse stukjes zijn ook ‘echte’ materialen die volwassenen gebruiken. Dat maakt ze voor kinderen nog interessanter. 
  • Al spelend krijgt het kind inzicht in wat het wel en niet met een voorwerp kan doen. Een kleine doosje past bijvoorbeeld in het grote, maar niet omgekeerd. 
  • Door te spelen, leert een kind de eigenschappen van materialen kennen. Die kunnen nat, droog, warm, koud, hard of zacht zijn. Ze kunnen geluid maken, vlug stukgaan, blinken, ... 
  • In fantasiespelletjes leert een kind denken en verbanden leggen. Afhankelijk van leeftijd en voorkeuren spelen kinderen anders met dezelfde materialen. Een baby sabbelt op een wasspeld, een peuter haalt ze in en uit een mandje, een kleuter kan er al huisjes mee bouwen.

Wat zijn goede losse stukjes?

  • De losse stukjes mogen niet te klein zijn of kleine en makkelijk loskomende onderdelen bevatten. Let vooral op met kleine, ronde of ovale voorwerpen, die makkelijk in te slikken zijn.
  • Let op voor losse stukjes met te scherpe hoeken of randen. Met een eenvoudig trucje kun je dit nagaan: doe doorschijnende plakband rond de vinger en wrijf hiermee over de riskante plaatsen. Is de rand afgetekend op het plakband, is hij te scherp. 
  • De verf mag niet afbladeren. 
  • Losse stukjes uit zacht pvc bevatten weekmakers die giftig zijn en kunnen vrijkomen bij het bijten of sabbelen. 

Op het internet vind je een heleboel afbeeldingen van leuke spel- en opbergideeën via de zoekterm 'loose parts'.

Hoe spelen met losse stukjes?

Belangrijk is dat kinderen zelf kunnen kiezen hoe ze met de losse stukjes spelen. Er is geen juist of fout gebruik van materialen. Losse stukjes kan je zowel binnen als buiten gebruiken.  

Verzamel dezelfde materialen in kleine bakjes en laat je kind er op los. En na het spel … samen opruimen, natuurlijk!

Ga ook naar