SkoebidoeOntwikkeling baby en kind Motoriek en spelen

Spelletjes bevorderen de ontwikkeling van de motoriek


Om de motoriek van je baby verder te helpen ontwikkelen, kan je heel wat leuke spelletjes doen. En ook babymassage is een sterke aanrader.

Spelletjes in buiklig

Spelletjes in buiklig bevorderen de hoofdrechtingsreflex en liggen aan de basis van alle beweegvormen.

  • Leg je voor je baby en beweeg een kleurrijk voorwerp traag links en rechts van zijn hoofdje. Zo gaat hij zijn hoofdje zachtjes meedraaien om naar het voorwerp te kijken.
  • Leg je baby op zijn buik op een gymbal of strandbal en rol hem zachtjes naar voor en naar achter, naar links en naar rechts. Hou hem daarbij heel goed vast.
  • Leg speelgoed in een kring rond je baby. Dit zal hem stimuleren om te reiken, te kijken en eventueel te rollen.

Spelletjes in ruglig

  • Neem de voetjes vast en beweeg de beentjes tot ze over elkaar kruisen en doe weer open. 
  • Hou een beentje naar beneden en breng het andere naar boven (tot ongeveer recht omhoog). En wissel dan van been. 
  • Neem de handjes vast en beweeg beide armen tot ze over elkaar kruisen en doe weer open. 
  • Beweeg een armpje naar boven tot naast het hoofdje en breng weer naar beneden. Wissel daarna van kant.

Vlot rollen

Vanaf drie tot vier maanden begint je baby te rollen. Hij doet dit eerst van buik naar rug en dan pas omgekeerd. Dit lukt pas vlot als je baby reeds veel in buiklig heeft gelegen. Het rollen wordt in gang gezet door de rolreflex.

Maakt je baby op vijf tot zes maanden nog geen aanstalten om te rollen, mag je hem wat helpen, bv. door zachtjes de rolbeweging mee in te zetten. Probeer dit langs beide kanten te stimuleren. Of door hem in een grote handdoek te rollen, en heel traag en rustig terug uit de handdoek rollen. Voer dit langs beide kanten uit. Zo oefen je meteen zijn evenwicht.

Babymassage

Ook babymassage is een sterke aanrader. Dit schept een sterke band tussen jou en je baby en stimuleert de gevoels- en motorische ontwikkeling. Door het hele lichaam van je baby aan te raken, geef je prikkels en stimuleer je het lichaamsbewustzijn.
Vergeet daarbij zeker niet de handen en de vingers, de voeten en de tenen zeer uitgebreid aan bod te laten komen. Dit bevordert later het gemakkelijk uitvoeren van fijne bewegingen.

Meer informatie

Boek 'Stap voor stap. Hoe stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind?', Liesbeth Verhoeven, Lannoo, 2010.

Ga ook naar