De fysieke gezondheid van je baby

De gezondheid van je pasgeboren baby wordt op de voet gevolgd. Na de eerste testen na de bevalling, wordt je baby ook getest op aangeboren aandoeningen.

Eerste onderzoeken na de bevalling

Een bevalling is een intensieve gebeurtenis. De eerste minuten moet je baby even bekomen en krijgt hij meteen een eerste check-up.

  • Met de Apgar-score beoordeelt de arts de fysieke toestand van de baby. Hij controleert de spierspanning, hartslag, reactie op prikkels, huidskleur en ademhaling bij je baby. Dit onderzoek wordt herhaald na vijf minuten en tien minuten. 
  • De kinderarts onderzoekt je baby grondig. Hij luistert onder meer naar het hartje en de longen, onderzoekt de reflexen, de ruggenwervels, heupen, anus en genitaliën. Je baby wordt ook gewogen en gemeten. De eerste dagen wordt het gewicht dagelijks gecontroleerd. Tot de vijfde dag kan een baby tot tien procent van het geboortegewicht verliezen. 

Heb je vragen over de gezondheid van je baby, stel ze zeker aan de gynaecoloog, kinderarts of vroedkundige.  

Onderzoek naar aangeboren aandoeningen

  • 72 tot 96 uur na de geboorte worden enkele druppels bloed afgenomen bij je baby. Dit bloedstaal wordt onderzocht op aangeboren aandoeningen. Die kunnen leiden tot ziektes waarbij meestal hersenbeschadiging optreedt. Door de vroegtijdige opsporing ervan, kunnen ernstige handicaps, chronische aandoeningen voorkomen worden of tijdig behandeld worden. 
    Het bloedstaal wordt afgenomen in de kraamkliniek. 
  • Ga je vroeger naar huis? Vraag dan wat je moet doen om de test tijdig af te nemen. De juiste timing is immers erg belangrijk voor de nauwkeurigheid van de test. Dit kan gebeuren via het ziekenhuis, een vroedkundige thuis, de huisarts of kinderarts. Het onderzoek is gratis. 

Meer info over het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen

Kinderziekten en vaccinaties

Met een vaccin maakt het lichaam antistoffen aan die je beschermen tegen een infectieziekte. Bij een later contact met de ‘echte’ ziekteverwekker zal je lichaam sneller en gerichter reageren zodat je niet of veel minder ziek wordt. Je zult ook sneller herstellen. Vaccins beschermen je kind tegen infecties die soms erg gevaarlijk of zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

    Het poliovaccin tegen kinderverlamming is verplicht en gratis. Bij de geboorteaangifte zit een polioattest dat na de vaccinatie (op 15 maanden) ingevuld naar de dienst Bevolking van de gemeente moet.

    Voor kinderen tot zes jaar worden volgende vaccinaties aanbevolen:

    • Difterie (kroep)
    • Tetanus (klem)
    • Pertussis (kinkhoest)
    • Haemophilus influenzae B (bacteriën die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)
    • Meningokokken type ACWY (bacteriën die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)
    • Hepatitis B (leverontsteking)
    • Mazelen 
    • Bof (dikoor) 
    • Rubella (rodehond) 
    • Pneumokokken (bacteriën die onder andere hersenvliesontsteking, longontsteking, middenoorontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)
    • Rotavirus (virus dat maagdarmontsteking met diarree veroorzaakt)

    Tot drie jaar kun je hiervoor gratis terecht bij Kind en Gezin. Wanneer je kindje naar school gaat neemt het CLB dit over. Ook huisartsen en kinderartsen kunnen deze vaccins toedienen. 

    Deze vaccins zijn opgenomen in het basisvaccinatieschema en worden gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid. Enkel het vaccin tegen rotavirusinfectie moet je betalen, deze kost wordt gedeeltelijk terugbetaald. 

    Enkele vaccins (zoals meningokokken B, hepatitis A, windpokken en reisvaccinaties) zijn niet opgenomen in het basisvaccinatieschema. Heb je vragen rond deze vaccins? Neem contact op met je huisarts. 

    Deze vaccins zijn betalend. Wist je dat CM voor bepaalde vaccins een deel van de kostprijs terugbetaalt