Herbruikbare luiers

Het gebruik van herbruikbare luiers beperkt de afvalberg, is goed voor de gezondheid van je baby én je portemonnee! Wist je dat je zelfs verzorgingsdoekjes kunt hergebruiken?

Herbruikbare luiers

De meeste herbruikbare luiers zijn gemaakt uit (biologisch) katoen, hennep of bamboe en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Soms zit het overbroekje vast aan de luier zelf, bij andere trek je het losse waterdichte broekje er over. 
De meeste modellen gebruiken een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Het papier laat vocht door, maar niet de ontlasting. Is het vuil, dan gooi je het in het toilet.

Wasbare billendoekjes 

Net als herbruikbare luiers zijn wasbare billendoekjes een milieu- en budgetvriendelijk alternatief. Ze bestaan in verschillende materialen, afmetingen en prints. Je kunt ze bovendien zelf maken uit stof van oude bad- en keukenhanddoeken, T-shirts, tetradoeken, … Tip: combineer bij voorkeur een zachtere en een iets ruwere stof. 
Bewaar de doekjes best droog en voor het gebruik dep je ze in zuiver water. Voeg er eventueel een beetje olie aan toe.  

Hoe gebruik je het?

Een herbruikbare luier verschonen is even makkelijk als een gewone luier verschonen. 

  • Je neemt een nieuwe luier en een nieuw herbruikbaar doekje en gooit de gebruikte luier en het doekje in de luierzak of -emmer
  • De overbroekjes kun je een paar keer gebruiken voor je ze moet wassen. Wassen doe je op 60 graden, zonder wasverzachter.
  • Voelt de luier te nat aan bij een luierwissel? Of heb je soms lekken? Dan komen extra inleggers van pas. ’s Nachts kun je bijvoorbeeld zo’n extra inlegger gebruiken om lekken te voorkomen. 
  • Er bestaan ook 'luierservice'-diensten. Je krijgt een speciale emmer thuis om je gebruikte luiers in te deponeren. De emmer wordt wekelijks opgehaald, en je krijgt er een pakket schone luiers voor in de plaats.

Voordelen

    Je kunt 1.400 kilogram vuilnis besparen. Zelfs met het wassen erbij gerekend, blijven herbruikbare luiers de meest milieuvriendelijke optie. Een wegwerpluier wordt slechts enkele uren gedragen en vergaat pas na honderden jaren, terwijl een herbruikbare luier tot tweehonderd keer gebruikt kan worden.

    De aankoop is een stevige investering maar die verdien je snel terug, zeker als je de luiers voor meerdere kinderen gebruikt. Sommige steden en gemeenten geven er bovendien subsidies voor.

    Je kindje zal gemiddeld een zestal maanden vroeger zindelijk zijn dan met wegwerpluiers. Met een herbruikbare luier voelt het beter aan wanneer het geplast heeft.

    Wegwerpluiers zijn vaak chloorgebleekt en gemaakt van houtpulp en slecht afbreekbare chemicaliën. De waterdichte buitenkant wordt gemaakt van plastic, afkomstig van petroleum. Je baby’s huid droogt daardoor sneller uit. Bij herbruikbare luiers ademt de huid beter zodat je minder zalf moet gebruiken voor je baby’s billetjes, zeker wanneer je die tijdig verschoont. 

    Vooroordelen

      Wat gebruiksgemak betreft kunnen herbruikbare luiers zeker tippen aan wegwerpluiers. Ze hebben dezelfde vorm en zijn gemakkelijk dicht te maken met drukknopjes of velcro. Een buitenlaag houdt het geheel waterdicht en een inlegvel zorgt ervoor dat je de inhoud apart kunt weggooien. 

      Je kunt de luiers gewoon bij de andere was van 60 °C gooien. Af en toe moet je een extra kookwas doen. Je hoeft trouwens niet altijd de volledige luier te wassen. Het buitenste deel is meestal niet nat. Dat kun je dus gewoon verluchten en een paar keer hergebruiken.

      Als het buitenste waterdichte laagje het binnenste volledig bedekt, kan er eigenlijk niets misgaan.

      Startpakket

      Ben je overtuigd? Haal dan alvast het volgende in huis:

      • Twintig luiers
      • Vier overbroekjes, afhankelijk van het model
      • Inlegvellen
      • Zes extra inleggers voor ’s nachts
      • Waterwerende zak om de luiers te bewaren