SkoebidoePas geborenBaby

Herbruikbare luiers


Herbruikbare luiers hebben heel wat voordelen en qua gebruiksgemak kunnen ze zeker tippen aan de gewone pampers.

Wat?

Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten, kleuren en motiefjes, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij sommige modellen zit het overbroekje aan de luier vast, bij andere moet je een los waterdicht overbroekje over de luier trekken. 

De meeste modellen gebruiken een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Het papier laat vocht door, maar niet de ontlasting. Is het vuil, dan gooi je het in het toilet. 

’s Nachts kan je een extra inlegger gebruiken om lekken te voorkomen. 

Handig is een luierzak of -emmer waarin je de vuile luiers kan stockeren. Je kan hem in de wasmachine uitduwen zonder je handen vuil te maken. 

Er bestaan ook 'luierservice'-diensten. Je krijgt een speciale emmer thuis om je gebruikte luiers in te deponeren. Die wordt wekelijks opgehaald, waarbij ook een pakket schone luiers overhandigd wordt.

Voordelen

 • Minder vuilnis
  Je kunt 1.400 kg vuilnis besparen. Zelfs met het wassen erbij blijven herbruikbare luiers de meest milieuvriendelijke optie.

 • Besparing
  De aankoop is een stevige investering maar die verdien je snel terug, zeker als je de luiers voor meerdere kinderen gebruikt. Sommige steden en gemeenten geven er bovendien subsidies voor (bv. stad Leuven). 

 • Sneller zindelijk
  Je kindje zal gemiddeld een zestal maanden vroeger zindelijk zijn dan met wegwerpluiers omdat het beter aanvoelt wanneer het geplast heeft.

 • Natuurlijk materiaal aan de billetjes van je kindje 
  Wegwerpluiers zijn vaak chloorgebleekt en gemaakt van houtpulp en slecht afbreekbare chemicaliën. De waterdichte buitenkant wordt gemaakt van plastic, afkomstig van petroleum.

Vooroordelen

 • Het gebruik van de luiers is moeilijker dan wegwerpluiers
  Herbruikbare luiers lijken goed op de gewone wegwerpluiers. Ze hebben de juiste vorm en zijn gemakkelijk dicht te maken met drukknopjes of velcro. Een buitenlaagje houdt het geheel waterdicht en een inlegvel zorgt ervoor dat je het kakje apart kunt weggooien. Qua gebruiksgemak kunnen ze dus zeker tippen aan de gewone pampers. 
 • Al dat extra wassen is veel werk
  Je kan de luiers gewoon bij de andere was van 60°C gooien. Af en toe moet je een extra kookwas doen. Je hoeft trouwens niet altijd de volledige luier te wassen. Het buitenste deel is meestal niet nat. Dat kun je dus gewoon verluchten en een paar keer hergebruiken vooraleer je het wast.
 • Kindjes hebben meer ongelukjes met herbruikbare luiers
  Als het buitenste waterdichte laagje het binnenste volledig bedekt, kan er eigenlijk niets misgaan.

Startpakket

Wil je starten met herbruikbare luiers, heb je nodig:

 • twintig luiers;
 • vier overbroekjes, afhankelijk van het model;
 • inlegvellen;
 • zes extra inleggers voor ’s nachts;
 • waterwerende zak om de luiers te bewaren.

Workshops en infoavonden

Verschillende organisaties, zoals de Expertisecentra Kraamzorg, en (web)winkels organiseren infoavonden. Je leert er hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen er bestaan. Omdat het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren. 

De aankoop van een startpakket luiers is vaak een hele investering. Daarom geven heel wat gemeenten hun inwoners een duwtje in de rug. Meer info krijg je bij de gemeente.

Ga ook naar