SkoebidoePas geborenOuder

Bewegen na zwangerschap


Elke mama wil na de bevalling weer fit worden en haar oude figuur terugkrijgen. Je wil wel opnieuw bewegen, maar vaak ben je al blij als je de ontbijttafel tegen de middag is afgeruimd.

Rust

Je lichaam is tijdens de zwangerschap enorm veranderd. Het heeft een enorme prestatie geleverd en heeft dan ook tijd nodig om te herstellen.

De eerste week na de bevalling hou je het best rustig, want dan herstelt je lichaam. Als je het de eerste week kalm aan doet, voel je je nadien veel energieker en herstel je sneller.

Wandelen

De eerste weken na de bevalling is wandelen de beste fysieke activiteit, zowel voor jezelf als voor je baby. Door te wandelen sterkt je lichaam rustig aan. Het is ook de perfecte manier om een huilende baby rustig te krijgen.

Heb je nog last van een pijnlijk bekken, is fietsen minder belastend dan wandelen. Helaas kan je baby niet mee op de fiets. 

Bewegen is ook een goede remedie tegen babyblues. Allicht heb je op dat moment helemaal geen zin om buiten te komen, maar je krijgt er net energie van. 

Sporten

De herstelperiode verschilt van persoon tot persoon. Maar gemiddeld kan een vrouw ongeveer zes weken na de bevalling (acht weken voor een keizersnede) opnieuw sporten. 

Bouw rustig op en forceer niets. Begin met oefeningen voor je buik, billen en benen. Kies hiervoor een vast tijdstip, bijvoorbeeld als je baby slaapt of je partner thuis is. 

Hou ook rekening met volgende tips.

  • Een sterke bekkenbodem is noodzakelijk om weer te kunnen trainen. Is hij niet sterk genoeg, riskeer je een verzakking bij het trainen van je buikspieren. Te snel joggen of springen, kan leiden tot urine-incontinentie. 
  • Je buikspieren zijn in het begin nog slap en moeten nog herstellen. Let op dat je je rug niet overbelast. 
  • Het hormoon relaxine kan nog vier tot zes maanden na de bevalling aanwezig zijn in je lichaam, als je borstvoeding geeft zelfs nog langer. Relaxine maakt je gewrichtsbanden, gewrichtskapsel en spierpezen soepeler waardoor ook na de bevalling de kans op een blessure groter is. Start daarom met een goede opwarming. 
  • Draag tijdens het sporten een goed passende en ondersteunende beha.

Bekkenbodemspieren

Je bekkenbodem is een soort hangmatje onderin het bekken, waar je organen in ‘hangen’. De bekkenbodemspieren rekken tijdens de zwangerschap en de bevalling uit door de druk van je baby. Na de bevalling is het belangrijk om die spieren weer goed te trainen om een eventuele verzakking van de baarmoeder en incontinentieproblemen te voorkomen.

Kort na de bevalling begin je met het opnieuw ‘ontdekken’ van die spieren. Daarna bouw je geleidelijk op om ze te versterken. 

Seks

Ook seks is een vorm van beweging. Het is heel normaal dat je de eerste maanden na de bevalling er nog niet meteen zin in hebt. Toch is het belangrijk voor je relatie.

Opnieuw aan het werk

Hoewel de eerste maanden met je baby druk zijn, is je zwangerschapsverlof het ideale moment om opnieuw te bewegen. Als je weer aan het werk bent, wordt het immers alleen maar drukker.

Eenmaal opnieuw aan het werk, is bewegen vooral een kwestie van volhouden. Maak voor jezelf uit wat je wil bereiken: wil je fitter worden of wil je je oude lichaam terug? Hou dat doel voor ogen als je je motivatie dreigt te verliezen.