Je lichaam is tijdens de zwangerschap enorm veranderd. Het heeft een enorme prestatie geleverd en heeft dan ook tijd nodig om te herstellen.
De eerste week na de bevalling hou je het best rustig, want dan herstelt je lichaam. Als je het de eerste week kalm aan doet, voel je je nadien veel energieker en herstel je sneller.
De eerste weken na de bevalling is wandelen de beste fysieke activiteit, zowel voor jezelf als voor je baby. Door te wandelen sterkt je lichaam rustig aan. Het is ook de perfecte manier om een huilende baby rustig te krijgen.
Heb je nog last van een pijnlijk bekken, is fietsen minder belastend dan wandelen. Helaas kan je baby niet mee op de fiets.
Bewegen is ook een goede remedie tegen babyblues. Allicht heb je op dat moment helemaal geen zin om buiten te komen, maar je krijgt er net energie van.
De herstelperiode verschilt van persoon tot persoon. Maar gemiddeld kan een vrouw ongeveer zes weken na de bevalling (acht weken voor een keizersnede) opnieuw sporten.
Bouw rustig op en forceer niets. Begin met oefeningen voor je buik, billen en benen. Kies hiervoor een vast tijdstip, bijvoorbeeld als je baby slaapt of je partner thuis is.
Hou ook rekening met volgende tips.
Je bekkenbodem is een soort hangmatje onderin het bekken, waar je organen in ‘hangen’. De bekkenbodemspieren rekken tijdens de zwangerschap en de bevalling uit door de druk van je baby. Na de bevalling is het belangrijk om die spieren weer goed te trainen om een eventuele verzakking van de baarmoeder en incontinentieproblemen te voorkomen.
Kort na de bevalling begin je met het opnieuw ‘ontdekken’ van die spieren. Daarna bouw je geleidelijk op om ze te versterken.
Ook seks is een vorm van beweging. Het is heel normaal dat je de eerste maanden na de bevalling er nog niet meteen zin in hebt. Toch is het belangrijk voor je relatie.
Hoewel de eerste maanden met je baby druk zijn, is je zwangerschapsverlof het ideale moment om opnieuw te bewegen. Als je weer aan het werk bent, wordt het immers alleen maar drukker.
Eenmaal opnieuw aan het werk, is bewegen vooral een kwestie van volhouden. Maak voor jezelf uit wat je wil bereiken: wil je fitter worden of wil je je oude lichaam terug? Hou dat doel voor ogen als je je motivatie dreigt te verliezen.