SkoebidoePas geborenOuder

Borstvoeding, een bewuste keuze


Je lichaam is gemaakt om borstvoeding te geven. Toch is het belangrijk dat je een geïnformeerde en weloverwogen keuze maakt.

Informeer en overleg

Informeer je goed over borstvoeding. Lees tijdens je zwangerschap over borstvoeding in folders en boeken, bekijk filmpjes of volg een infoavond. Spreek er over met meer ervaren mensen uit je omgeving. Hoed je voor fabels over borstvoeding. Hoe meer je weet over borstvoeding, hoe meer motivatie, rust en zelfvertrouwen je dat geeft. Kies je voor flesvoeding, zoek daar dan ook voldoende informatie over op voor je begint. 

Overleg met je partner en maak samen een bewuste keuze. Je hebt je partner en zijn steun nodig. Laat je niet onder druk zetten of ontmoedigen door de vele uiteenlopende verhalen die je ongetwijfeld te horen krijgt van mensen uit je omgeving. Overweeg niet enkel de praktische kanten van borst- of flesvoeding, er zijn heel wat gezondheidsvoordelen aan borstvoeding. 

Maak voor jezelf uit waar jij je goed bij voelt. Aanvaard dat het eens moeilijker kan gaan, dat het misschien niet meteen lukt. Neem de tijd om je kind te leren kennen en leer inspelen op signalen van honger en ongemak. 

Tijdens de zwangerschap en kraamtijd kan je je laten begeleiden door een vroedvrouw, lactatiekundige, borstvoedingsorganisatie of begeleide moedergroepen. Een lactatiekundige in jouw buurt vind je op www.bvl-borstvoeding.be.

Voordelen voor de baby

 • Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien. De samenstelling ervan wijzigt in functie van de leeftijd en de behoeften van de baby. Geen enkele voeding kan nabootsen wat borstvoeding doet. 
 • Moedermelk geeft de baby een natuurlijke bescherming tegen infecties van het maag-darmkanaal. Ook middenoorinfecties, infecties van de luchtwegen en urineweginfecties komen minder frequent voor. 
 • Drinken aan de borst vraagt een andere techniek dan drinken aan een fles. Daardoor ontwikkelen de kaken van borstvoedingskindjes zich beter. Bij de meeste kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen, wordt voldaan aan hun zuigbehoefte. 
 • Baby's die borstvoeding krijgen, hebben een verminderd risico op wiegendood. Later hebben ze minder risico op overgewicht, astma, diabetes type 1 en 2. 
 • Als je baby te vroeg geboren is, is moedermelk van groot belang. De melk is aangepast aan de behoeften van de baby en bevat meer eiwitten en beschermende stoffen. 
 • Borstvoeding geeft je baby een relaxerend en veilig gevoel.

Voordelen voor de mama

 • Bij borstvoeding trekt de baarmoeder sneller samen tot haar oorspronkelijke vorm waardoor er het risico op nabloeden vermindert
 • De menstruatie keert vaak later terug waardoor je minder risico loopt op ijzergebrek
 • Borstvoeding heeft praktische voordelen. Geen gedoe met flesjes en spenen. Eender waar je bent: de melk is onmiddellijk beschikbaar. Bovendien is moedermelk helemaal gratis. 
 • Moeders die borstvoeding geven, krijgen vlugger hun oorspronkelijke gewicht terug. 
 • Borstvoeding schept een speciale band tussen mama en baby. 
 • Minstens drie maanden uitsluitend borstvoeding geven, heeft een preventief effect op de mogelijke ontwikkeling van borstkanker. Je hebt ook minder kans op de ontwikkeling van een postnatale depressie, osteoporose, diabetes type 2 en eierstokkanker. 
 • Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter de gezondheidsvoordelen. Zes maanden uitsluitend borstvoeding wordt aangeraden. Daarna kan je borstvoeding combineren met bijvoeding, zolang jullie er plezier aan beleven.

Rol van de partner

Hoe beter je je voelt, des te beter je de moeilijkere momenten tijdens het voeden zal doorkomen. Daarom is de rol van je partner van onschatbare waarde. Je partner ondersteunt je, waardeert je en geeft je aandacht, bijvoorbeeld door je eens te verwennen of een drankje aan te bieden tijdens het voeden. 

Je partner verlicht je werk door taken op te nemen in het huishouden, door te helpen bij de verzorging van de baby of bij de zorg voor oudere kinderen. Zo kan jij af en toe eens rusten en zorg dragen voor jezelf. 

Borstvoeding loopt niet altijd van een leien dakje. Je partner kan je geruststellen en aanmoedigen. Net daarom is het belangrijk dat je partner ook voldoende kennis heeft over borstvoeding. 

Als je borstvoeding geeft, heb je een nauwe band met je baby. Dat geeft je partner soms een jaloers gevoel: jij lijkt enkel aandacht te hebben voor de baby. Je kan de baby ook zoveel gemakkelijker troosten. Dat gevoel is normaal

Partners kunnen ook een hechte band krijgen met hun baby, bijvoorbeeld door de baby op hun blote bovenlijf te leggen, samen met de baby een bad of douche te nemen, de baby te masseren of samen te spelen.

Meer informatie

Meer informatie over borstvoeding vind je bij Kind en Gezin of bij de expertisecentra kraamzorg.

Ga ook naar