Informeer je goed over borstvoeding. Lees tijdens je zwangerschap over borstvoeding in folders en boeken, bekijk filmpjes of volg een infoavond. Spreek er over met meer ervaren mensen uit je omgeving. Hoed je voor fabels over borstvoeding. Hoe meer je weet over borstvoeding, hoe meer motivatie, rust en zelfvertrouwen je dat geeft. Kies je voor flesvoeding, zoek daar dan ook voldoende informatie over op voor je begint.
Overleg met je partner en maak samen een bewuste keuze. Je hebt je partner en zijn steun nodig. Laat je niet onder druk zetten of ontmoedigen door de vele uiteenlopende verhalen die je ongetwijfeld te horen krijgt van mensen uit je omgeving. Overweeg niet enkel de praktische kanten van borst- of flesvoeding, er zijn heel wat gezondheidsvoordelen aan borstvoeding.
Maak voor jezelf uit waar jij je goed bij voelt. Aanvaard dat het eens moeilijker kan gaan, dat het misschien niet meteen lukt. Neem de tijd om je kind te leren kennen en leer inspelen op signalen van honger en ongemak.
Tijdens de zwangerschap en kraamtijd kan je je laten begeleiden door een vroedvrouw, lactatiekundige, borstvoedingsorganisatie of begeleide moedergroepen. Een lactatiekundige in jouw buurt vind je op www.bvl-borstvoeding.be.
Hoe beter je je voelt, des te beter je de moeilijkere momenten tijdens het voeden zal doorkomen. Daarom is de rol van je partner van onschatbare waarde. Je partner ondersteunt je, waardeert je en geeft je aandacht, bijvoorbeeld door je eens te verwennen of een drankje aan te bieden tijdens het voeden.
Je partner verlicht je werk door taken op te nemen in het huishouden, door te helpen bij de verzorging van de baby of bij de zorg voor oudere kinderen. Zo kan jij af en toe eens rusten en zorg dragen voor jezelf.
Borstvoeding loopt niet altijd van een leien dakje. Je partner kan je geruststellen en aanmoedigen. Net daarom is het belangrijk dat je partner ook voldoende kennis heeft over borstvoeding.
Als je borstvoeding geeft, heb je een nauwe band met je baby. Dat geeft je partner soms een jaloers gevoel: jij lijkt enkel aandacht te hebben voor de baby. Je kan de baby ook zoveel gemakkelijker troosten. Dat gevoel is normaal.
Partners kunnen ook een hechte band krijgen met hun baby, bijvoorbeeld door de baby op hun blote bovenlijf te leggen, samen met de baby een bad of douche te nemen, de baby te masseren of samen te spelen.
Meer informatie over borstvoeding vind je bij Kind en Gezin of bij de expertisecentra kraamzorg.