Goed voorbereid bevallen

Een goede voorbereiding is het halve werk, klinkt de uitdrukking. Dat geldt ook voor een bevalling. Heb je al gedacht aan een verloskundige of waar je wil bevallen? Vooraf plannen zorgt voor een hoop minder stress.

Bevallen in het ziekenhuis of ergens anders?

    Een ziekenhuis is de meest voorkomende keuze. Het is een veilige omgeving om te bevallen. Meestal verblijf je twee tot drie dagen in het ziekenhuis. 

    Met onze checklist maak je je verblijf aangenamer. En vraag ook in de materniteit wat je het best meeneemt. 

    Sommige mensen keren graag snel na de geboorte terug naar huis. Dat is een poliklinische bevalling. Je bevalt dan in een ziekenhuis, zonder opname. Als alles goed gaat, mag je diezelfde dag nog terug naar huis. 

    Een minderheid van de baby’s wordt thuis geboren. Om de eventuele risico's te beperken, bereid je een thuisbevalling goed voor in overleg met een arts en verloskundige. 
    In sommige gevallen is het niet mogelijk. Bijvoorbeeld als je een meerling verwacht of als je moet bevallen met een keizersnede.

    Is een ziekenhuisbevalling niet noodzakelijk maar kun of wil je niet thuis bevallen? Dan kun je kiezen voor een geboortehuis of geboortecentrum. Je bevalt er in een warme en knusse omgeving

    Houd er rekening mee dat je in sommige situaties toch naar het ziekenhuis moet. Er is altijd een ziekenhuis in de buurt van een geboortehuis.

    Verloskundige

    Een verloskundige is medisch geschoold op gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Samen met de gynaecoloog volgt de verloskundige de gezondheid van moeder en kind op.
    In enkele ziekenhuizen in Vlaanderen is het mogelijk om te bevallen met je zelfgekozen verloskundige. Informeer hiernaar bij het ziekenhuis waar je wil bevallen.

    Wat is de taak van de verloskundige?

      Met je verloskundige kun je praten over hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk.

      De verloskundige begeleidt je bij de keuzes die je moet maken zoals de plaats van de bevalling, het verloop van de arbeid, pijnbestrijding en de houding waarin je wilt baren. Je krijgt een overzicht van alle mogelijkheden en samen wegen jullie de voor- en nadelen af. 

      Ook na de bevalling kun je bij een verloskundige terecht met vragen, onder meer over borstvoeding. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis, individueel of in groep.

      Je kunt terecht bij verloskundige bij vervelende of alarmerende situaties.

      De verloskundige staat je bij tijdens een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis:  

      • doet een uit- en inwending onderzoek om te bepalen of de bevalling al op gang komt;
      • geeft je raad om de weeën op te vangen en je ademhaling te controleren;
      • vertelt hoe en wanneer je mag persen bij volledige ontsluiting

      De verloskundige:

      • verzorgt en begeleidt je als er tijdens de zwangerschap complicaties optreden of de zwangerschap eindigt in een verlies;
      • neemt de medische zorg voor jou en je baby op in de periode tussen het ontslag uit het ziekenhuis en het eerste huisbezoek door de verpleegkundige van Kind en Gezin. Dit zorgt voor een naadloze overgang. 

      Waar vind je een verloskundige? 

      Kraamzorg

      Een baby schudt je leven grondig door elkaar. Zeker de eerste weken zijn voor kersverse ouders goed gekruid met tal van uitdagingen: huilbuien, krampjes, onderbroken nachten … Een stel helpende handen is in die periode meer dan welkom. En dat is precies wat kraamzorg doet.

      Kraamverzorgenden staan in voor de niet-medische hulp voor mama en baby, staan je bij met praktische tips en zorgen voor de opvang van de andere kinderen. Ze ondersteunen het gezin door het opnemen van de dagelijkse huishoudelijke
      taken als koken, wassen en strijken. Kraamverzorgenden zijn altijd verbonden aan een dienst voor gezinszorg en hebben een bijkomende specifieke opleiding in de kraamzorg genoten.

      Lore en zoontje Vic krijgen elke week hulp van kraamverzorgende Julie.

      Borst- of flesvoeding

      Kies je voor borstvoeding, flesvoeding of een combinatie? Over deze beslissing denk je best vooraf al eens na. Zo weet je of je eerder flesjes of toch beter borstcompressen in huis haalt. Op deze pagina vind je alle informatie die je helpt een doordachte keuze te maken.