SkoebidoePas geborenOuder

Op zoek naar tips, hulp en ondersteuning


Zeker bij een eerste kind is het normaal dat je heel wat vragen en twijfels hebt. Het web staat bol van de tips en informatie over de gezondheid, verzorging en opvoeding van je kleintje. Wat moet je geloven? Wie kan je helpen bij je vragen?

Betrouwbare websites

Op deze websites vind je betrouwbare informatie. Sommige organisaties bieden ook persoonlijkebegeleiding en ondersteuning

Hulp

Professionele ondersteuning bij gezondheidsvragen

Je huisarts kan je doorverwijzen naar hulp in je omgeving. Grijp een bezoek bij een professionele ondersteuner aan om vragen te stellen, bijvoorbeeld over voeding, slaap, groei, vaccinatie of andere onderwerpen waarover je je zorgen maakt.

  • De verpleegkundige en arts van Kind en Gezin volgen je kindje gratis op. Ze komen op huisbezoek voor een kennismaking, voor de opvolging kun je terecht in het consultatiebureau. Tijdens deze consulten meten en wegen ze je kindje, testen het gehoor en zicht, geven de nodige basisvaccinaties en volgen de ontwikkeling op. Je kunt hen aanspreken over borstvoeding, opvoeding, verzorging, ouderschap … In het ‘kindboekje’ houd je alle belangrijke gegevens en volgende afspraken bij. 
  • Een vroedvrouw is er niet alleen voor de pre- en postnatale zorgen, maar biedt ondersteuning voor moeder en kind tot de leeftijd van 1 jaar. Ze bekijkt het gewicht en de algemene gezondheid van je kindje, begeleidt je bij de borstvoeding en geeft advies. Ook als de zwangerschap of de bevalling anders loopt dan verwacht en het wiegje leeg blijft, verzorgt en begeleidt de vroedvrouw je met empathie. 
  • Een lactatiekundige is opgeleid om borstvoeding te begeleiden op maat van moeder en kind. Hij of zij geeft voorlichting, advies bij problemen en volgt de borstvoeding op.
  • De huisarts van je familie volgt de gezondheid en ontwikkeling van je baby op. Soms zal hij of zij je doorverwijzen naar een kinderarts. 
  • Een kinderarts (pediater) is gespecialiseerd in kinderen vanaf de geboorte tot het einde van de groei (adolescentie). Bij de huisarts en pediater kun je ook terecht voor het basisvaccinatieschema en adviezen over bijvoorbeeld de ontwikkeling of voeding van je kind. Je moet wel het remgeld van de raadpleging betalen.