Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Ongepland zwanger, wat nu?


Een ongeplande zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk om jezelf tijd te gunnen om te bekomen van je eerste reactie en om je te laten ondersteunen in je keuzeproces. Zo kan je een weloverwogen, doordachte en persoonlijke keuze maken waarmee jij (en je partner) verder kan.

De eerste schok

Bij een ongeplande kan je zo overspoeld worden door (tegenstrijdige) emoties en gedachten dat je het gevoel hebt niet meer helder te kunnen nadenken over je keuzes. Dit is normaal. Gun jezelf even de tijd om te bekomen van de eerste schok.

Wat nu?

Misschien wou je wel dat dit je nooit overkomen was, misschien wil je de zwangerschap zo snel mogelijk ongedaan maken, misschien voel je je radeloos. Gun jezelf toch de nodige tijd om stil te staan bij je opties, zodat je een weloverwogen keuze kan maken, die overeenstemt met je persoonlijke waarden en waar jij mee verder kan, nu en later. 

Probeer een keuze te maken in samenspraak met je (eventuele) partner. Soms kan het lijken dat jullie lijnrecht tegenover elkaar staan. Probeer dan eerst goed te luisteren naar elkaar met wederzijds respect, om pas daarna te onderhandelen om zo hopelijk naar een gezamenlijk standpunt te evolueren. 

Het is belangrijk om te weten hoelang je zwanger bent. Afhankelijk van je zwangerschapsduur heb je verschillende opties.

 • Tot veertien weken zwangerschap (of twaalf weken gerekend vanaf de bevruchting) kan je kiezen om de zwangerschap te behouden of af te breken. 
  • Kies je voor behoud, heb je de keuze om het kindje zelf op te voeden, pleegzorg in te schakelen of het kindje af te staan voor adoptie. 
  • Kies je voor een afbreking, kan je terecht in een abortuscentrum. 
 • Ben je langer dan veertien weken zwanger, dan kan een abortus enkel nog in het buitenland. Contacteer je huisarts of een abortuscentrum.

Laat je steunen

Weet je niet welke keuze te maken? Twijfel je en kom je er echt niet uit? Zoek steun, je staat er niet alleen voor. 

Misschien kan je wel terecht bij iemand in je omgeving. Je partner, een familielid of een goede vriend(in) kan je steunen bij het nemen van een beslissing. Ook nadien kunnen ze een steun zijn. Vraag je af bij wie je je het meest op je gemak voelt, wie het meest zal reageren op een manier die jou vooruithelpt. Zoek dus iemand die echt luistert, en die je helpt om in alle rust een eigen beslissing te nemen, iemand die niet oordeelt of je in een bepaalde richting stuurt. Uiteindelijk ben jij het die de beslissing moet nemen, niemand kan dit immers in jouw plaats doen.

Waar kan je terecht?

 • Fara vzw luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Je (en je partner) kan er (anoniem) terecht voor een beslissingsgesprek via telefoon, chat, mail of op kantoor. 
 • Je huisarts kan je informatie geven over je zwangerschap en zwangerschapsduur. 
 • Een abortuscentrum heeft een psychosociale hulpverlener bij wie je met je vragen en verwarrende gevoelens terechtkan. Wil je de ingreep laten uitvoeren is zo’n gesprek zelfs verplicht. 
  • Luna, Unie van Nederlandstalige abortuscentra.
  • Labyrint, Centrum voor Zwangerschapsonderbreking 
 • Overweeg je adoptie, neem dan contact op met het Adoptiehuis. Je hoeft nog niet zeker te zijn van je besluit. In een of meer verkennende gesprekken word je er geholpen in je besluitvormingsproces. 
 • Pleegzorg Vlaanderen kan je informeren over alle opties binnen pleegzorg. Ook een verkennend gesprek is er mogelijk, je besluit hoeft nog niet vast te staan. 
 • Bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in je buurt kan je terecht voor een goed gesprek. 
 • Tele-Onthaal luistert, 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven, naar al je vragen en problemen. Dit kan, anoniem en gratis, via telefoon (106) of via chat.