Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Stoppen met roken


Als je zwanger bent is het beter om meteen te stoppen met roken. Want roken schaadt niet alleen jouw gezondheid maar ook die van je kind.

Risico’s voor (mee)rokende moeders

Zwangere vrouwen die roken, hebben een groter risico op:

  • een miskraam;
  • bloedingen, ook tijdens de latere maanden van de zwangerschap;
  • het loskomen van de placenta en het vroegtijdig breken van de vliezen;
  • misselijkheid;
  • urineweginfecties.

De baby rookt mee

Roken schaadt de gezondheid van moeder en kind. Als de moeder rookt, rookt de baby immers mee. Door het roken vermindert de doorbloeding van de placenta, waardoor de baby minder zuurstof krijgt. Ook schadelijke stoffen van de sigarettenrook zoals nicotine en koolstofmonoxide passeren de placenta. Daardoor heeft de baby een lager geboortegewicht en riskeert hij ook vroeggeboorte. De baby heeft ook een verhoogd risico op een aantal aangeboren afwijkingen zoals klompvoetjes, hazenlip of hart- en nierafwijkingen. 

De baby van een rokende moeder heeft bovendien bij de geboorte meer kans om te overlijden dan een kind van een niet-rokende moeder. 

Ook op latere leeftijd kan een kind nog gevolgen ondervinden van een moeder die rookte tijdens haar zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lagere lichaamslengte, luchtwegaandoeningen en gedrags- en leerproblemen. 

Ook passief roken schadelijk

Vraag je omgeving om niet te roken in jouw buurt. Want ook via passief roken krijgt de baby giftige stoffen binnen. Voor rokende papa’s en andere personen uit de omgeving meteen een reden om ook te stoppen met roken. Kunnen ze de sigaret niet laten, dan gaan ze beter buiten roken.

Advies en tegemoetkoming

Ga ook naar