Skoebidoe(Graag) zwangerGezondheid en veiligheid

Vegetarisch tijdens de zwangerschap


Kan je vegetarisch blijven eten tijdens de zwangerschap? Of loop je het risico dat je baby voedingsstoffen te kort komt?

Verstandig vervangen

Gezond vegetarisch eten is meer dan het schrappen van vlees of vis uit je menu. In vlees, vis en gevogelte vind je eiwitten, vitaminen (B12) en mineralen (ijzer) die je lichaam nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om voor voedingsmiddelen te kiezen die deze stoffen voldoende bevatten. 

  • Kies onbewerkte vleesvervangers die rijk zijn aan essentiële eiwitten zoals tofu, seitan, tempé en quorn. Vermijd de bereide vleesvervangers die je in verschillende vormen kan kopen. 
  • Combineer dagelijks verschillende plantaardige eiwitbronnen (bv. bonen, erwten, zaden, linzen, noten) of eet ze met melkproducten of ei. 
  • Melk(producten), kaas en eieren mogen niet ontbreken op je menu omdat vitamine B12 enkel voorkomt in dierlijke producten. Voor de juiste hoeveelheden kan je de voedingsdriehoek raadplegen.
  • Groenteburgers lijken een gezond alternatief. Maar voorgebakken of gepaneerde groenteburgers of andere kant-en-klare vleesvervangers brengen veel vetten aan.

IJzer

Tijdens de zwangerschap heb je meer ijzer nodig. IJzer uit plantaardige producten neemt je lichaam evenwel minder goed op. 

Neem daarom bij elke maaltijd groenten of fruit die vitamine C bevatten, want dan neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op. Je kan kiezen voor een sinaasappel of een kiwi als dessert. 

Vermijd koffie, thee of rode wijn bij de maaltijd omdat dit de ijzeropname remt.

En veganisme?

Veganisme betekent dat je helemaal geen dierlijke producten eet, dus ook geen eieren, melk en melkproducten. 

Dit kan je beter niet doen als je zwanger bent omdat je het risico loopt op voedingstekorten. Wil je toch geen dierlijke producten eten, overleg dan met je arts welke supplementen je het best neemt.