Kleuters zitten vaak langdurig stil. Nochtans hebben ze zo'n drie uur per dag beweging nodig. Onze tips helpen je op weg om ze van jongs af aan veel te doen bewegen.

Ook al beweegt je kleuter regelmatig, dan nog zit hij vaak langdurig stil: in de auto, aan tafel, sommige momenten in de klas, in de kinderwagen, voor de televisie en tablet. Kleuters brengen 50 tot 85 procent van hun dag al zittend door.

Zes op de tien kleuters kijken in de week meer dan één uur tv. In het weekend loopt dit zelfs op tot acht op de tien kleuters. 

Waarom zit je kleuter beter niet te lang stil?

Net als te weinig beweging veroorzaakt ook lang stilzitten gezondheidsproblemen. Het zorgt voor een slechtere conditie, een hoger vetpercentage, overgewicht en obesitas. 

Bewegen en spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kleuter. Kleuters hebben gemiddeld drie uur per dag beweging nodig. 

Bovendien worden goede beweeggewoontes al in de kindertijd aangeleerd. Hen af en toe rustig voor de tv zetten is zeker geen probleem. Zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, staan en bewegen.

Tips

Met enkele tips kan je het lang stilzitten van je kleuter onderbreken en zorg je ervoor dat ze van jongs af aan veel bewegen.

  • Een kleuter helpt graag in de keuken: afruimen, de tafel dekken, ... en zelf in zijn stoel klimmen! Moedig hem aan, hou toezicht en ondersteun waar nodig. 
  • Verstop spullen in de tuin of in je huis en laat je kleuter op zoektocht gaan. 
  • Laat je kleuter de kinderwinkelwagen gebruiken in de supermarkt en laat hem mee zoeken naar wat er op je lijstje staat.
  • Til je kleuter niet steeds op als hij een trap moet nemen. Laat hem dit zelfstandig doen en blijf achter hem om te helpen waar nodig. 
  • Bouw het gebruik van de kinderwagen zoveel mogelijk af. Laat je kleuter bij kleine verplaatsingen zelf stappen of de loopfiets gebruiken. 
  • Maak afspraken over tv-kijken, op de tablet spelen en computeren. Het is aangeraden om je kleuter in totaal niet langer dan één uur per dag achter een scherm te laten zitten. Kondig op tijd aan wanneer je kleuter moet stoppen en pas dit aan hun bezigheid aan. Het is doeltreffender om te zeggen dat ze nog één spelletje mogen spelen dan het scherm direct uit te zetten. 
  • Laat je kleuter eens rechtstaand naar tv kijken. Dansen de tekenfilmfiguurtjes of staan ze recht? Laat je kleuter dit nadoen in de living. Vind leuke bewegingstussendoortjes met Disneyfiguurtjes op woogieboogie.be
  • Als ouder heb je een belangrijke invloed op het gedrag van je kleuter. Als je ’s avonds aan één stuk door tv kijkt of je smartphone regelmatig vastneemt, denkt je kleuter dat hij dit ook mag. Door je eigen activiteit te minderen, zal die van je kind(eren) ook minderen.