SkoebidoeOntwikkeling baby en kind Taalontwikkeling

Taalontwikkeling stimuleren


Samen in boeken kijken en praten over wat je ziet, stimuleren de taalontwikkeling van je kind.

Aanwijsboeken

Je peuter kan nu voorwerpen, dieren en personen herkennen. Aanwijsboeken maken hier optimaal gebruik van: ze tonen tekeningen of foto’s van dieren en voorwerpen uit de leefwereld van een peuter. Begin met eenvoudige boeken die telkens één voorwerp op een gekleurde achtergrond tonen. Daarna kun je overgaan naar drukkere boeken die overladen zijn met afbeeldingen.

Kijk goed naar je kind, benoem woorden, maak geluiden, stel vragen en wees niet bang om bij de afbeeldingen je eigen verhaaltjes of spelletjes te bedenken.

De wereld ontdekken

Boeken maken de wereld van je kind een stuk groter. Ze brengen herkenbare, dagelijkse thema’s in beeld, maar tonen evenzeer voorwerpen of dieren die je peuter nog nooit echt gezien heeft. Zo zien de meeste peuters een olifant bv. eerst in een boek dan in de dierentuin.

Naar de bib

De bibliotheek is één grote boekenspeeltuin voor jou en je peuter. Neem je kind mee op ontdekkingstocht en zoek samen je weg in de talloze kijk-, voel-, aanwijs-, karton- en prentenboeken. Bovendien kunnen de medewerkers je professioneel advies geven. Tot 18 jaar is een lidmaatschap altijd gratis.

Liedjes die aanzetten tot bewegen

Tussen 1 en 2 jaar worden kinderen ook een stuk zelfstandiger: je peuter is druk bezig de wereld te ontdekken, maar komt even vaak terug naar de veilige omgeving dicht bij jou. Met liedjes blijf je hem troosten, geef je zelfvertrouwen en - niet onbelangrijk - maak je samen plezier.

Heel wat liedjes zetten aan tot actie en passen dus perfect bij het actieve bestaan van een peuter. Denk aan 'Handjes draaien' en 'Klap eens in de handjes'. Maar er zijn ook steeds meer vrolijke cd’s met kinderliedjes die je spontaan doen dansen en springen, zoals 'Steek je vinger in de lucht' van Jan de Smet.

Gratis brochure

Wanneer je met je peuter van 15 maanden het consultatiebureau van Kind en Gezin bezoekt, krijg je opnieuw een informatiebrochure: 'Peuters houden van boeken. Met boeken de wereld ontdekken.'  De brochure staat vol tips om samen met je peuter te genieten van boeken en om zo zijn taalontwikkeling te stimuleren. Vraag ernaar in je consultatiebureau. De brochure maakt deel uit van het project Boekstart.

Meer informatie