SkoebidoePas geborenOuder

De (b)roze wolk


Zeker wanneer je voor het eerst mama of papa wordt, is het ouderschap vaak een zoekproces.

Nieuwe rol

Je baby verwelkomen is een ingrijpende gebeurtenis. Niet enkel je kindje wordt geboren, maar ook jij in je nieuwe rol als ouder. 

Mama of papa zijn vraagt afstemming met je andere rollen als partner, vriend, moeder of vader van je eventuele andere kinderen, werknemer, … Soms is het nog complexer als je mantelzorger bent voor je ouders of in een nieuw samengesteld gezin. 

De ene dag lukt het dan ook al beter dan de andere. Kraamtranen horen erbij en gaan gelukkig vanzelf voorbij.

Kwestie van je evenwicht te hervinden?

De komst van je baby doet je leefwereld even daveren. Je moeder- of vadergevoel overvalt je niet per se meteen en het is zoeken hoe je troost en zorg biedt. Bovendien zorgt het ene kleintje al wat meer voor onrust dan het andere. Het wordt praktisch drukker en je relatie kan ook even onder druk komen te staan. 

En dan verlang je wellicht soms weer naar de rust van weleer. Het is niet zozeer opnieuw een stabiel evenwicht vinden, maar wel voortdurend balanceren. Leren omgaan met het onverwachte is immers eigen aan kinderen hebben. Leer je kindje en diens eigenaardigheden kennen. Gun jezelf hiertoe gewen-tijd om je aan te passen en ruimte tot groei, met vallen en opstaan. Geluks- en baalmomenten gaan hand in hand. Mama of papa, dat ben je niet, dat word je. Durf vertrouwen: je komt er wel. 

Zorg ook goed voor jezelf en elkaar als koppel. Gelukkige ouders maken gelukkige kinderen. Deel wat er in je omgaat met anderen: met je eigen moeder of vader, een goede vriend(in), andere mama’s of papa’s, … Je zal merken dat ook zij fijne en minder fijne momenten beleven. Het is niet makkelijk om toe te geven dat je het daar soms lastig mee hebt, maar wel oké. Je bent niet de enige die dat zo aanvoelt. Het is normaal dat je je soms wat somber of lusteloos voelt of zaken in vraag stelt, zoals je eigen relatie met je ouders bijvoorbeeld. Je moet daar wel zelf door, maar daarom niet alleen.

Meer dan babyblues?

Wisselen de broze dagen zich naar jouw gevoel te weinig af met dagen met glimpjes roze, zoek dan hulp. Het is een moeilijke, maar moedige stap. Die hulp kan je vinden in je eigen omgeving bij je of bij een professional. Je vroedvrouw, huisarts, gynaecoloog, Kind en Gezin of Fara bieden je graag een luisterend oor of verwijzen je naar gespecialiseerde hulp.