SkoebidoePas geborenOuder

Passief roken vermijden


Ook baby’s en peuters lopen risico's als ze opgroeien in een omgeving waarin gerookt wordt. Zij zijn immers extra gevoelig voor de gevolgen van passief roken. Vermijd daarom tabaksrook in hun omgeving.

Gevolgen voor de gezondheid

Baby’s en peuters zijn extra gevoelig voor de gevolgen van passief roken omdat hun afweersysteem nog onvoldoende ontwikkeld is. 

Baby’s die opgroeien in een omgeving waarin gerookt wordt, zijn vaker rustelozer en hebben een minder goede zuigreflex. Omdat nicotine ook in de moedermelk terechtkomt en roken de melkproductie met 20% vermindert, wordt ook tijdens de borstvoedingsperiode afgeraden om te roken. De kwaliteit van de melk wordt echter niet aangetast door de nicotine en langdurig borstvoeding geven beschermt je baby tegen verschillende infecties. Roken is dus geen reden om geen borstvoeding te geven. 

Kinderen die in een rokerige omgeving opgroeien, hebben vaker last van neus-, keel- en ooraandoeningen zoals middenoorontstekingen en van luchtweginfecties zoals bronchitis, bronchiolitis en longontstekingen. Ook de ernst en de frequentie van astma-aanvallen ligt hoger dan bij kinderen die in een rookvrije omgeving opgroeien. Er zijn ook gegevens die erop wijzen dat het risico op hart- en vaatziekten en kanker, waaronder lymfomen, leukemie en hersentumoren, hoger ligt. 

Hoewel steeds minder kinderen sterven als gevolg van wiegendood, is het risico tot vijf keer hoger bij kinderen van rokende ouders.

Gevolgen voor de ontwikkeling

Kinderen van rokende moeders hebben een groter risico op problemen bij de ontwikkeling van de hersenen. Dat kan later leiden tot bv. hyperactiviteit en leerproblemen. 

Kinderen die opgroeien in gezinnen waarin gerookt wordt, hebben bovendien een twee tot drie keer grotere kans om zelf roker te worden.

Bedankt om buiten te roken

Ongeveer 40 procent van de kinderen wordt in de thuisomgeving aan passief roken blootgesteld. Met het filmpje 'Bedankt om buiten te roken' pleit de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) voor een rookvrije omgeving voor kinderen.

Ga ook naar